• Ik heb z’n onbestemd en onrustig gevoel van binnen.
  • Ik kan me zo kwaad maken dat ik bang wordt van mezelf om mij daar helemaal in te verliezen.
  • Ik kan zo overvallen worden door angst dat het mij helemaal verlamd.
  • Mijn tranen ik kan ze zo goed verbergen, niemand hoeft dat te zien, want………
    Zomaar een aantal voorbeelden uit mijn praktijk.

Woede

Misschien heb je als kind geleerd dat woede er niet mocht zijn. En hebben we geleerd om gevoelens van woede of angst te onderdrukken. In een omgeving die onze eigenheid niet liefdevol accepteerde en stimuleerde hebben we conclusies over onszelf getrokken. Het werd niet toegestaan om jezelf te zijn; om woede, verdriet en levendigheid te uiten.

Maar al te vaak reageren we nog steeds op situaties als een gekwetst of gefrustreerd kind in plaats van als een onafhankelijke volwassene, en vaak gebeurt dat onbewust. De in de kindertijd aangenomen overtuigingen worden geactiveerd, en de overlevingsstrategieën ingezet: je aanpassen, lief zijn, zorgen dat je aardig gevonden wordt. We denken nog steeds dat aan het tonen van woede risico’s kleven die niet reëel zijn, zoals: afkeuring, afwijzing, straf, genegeerd worden, het onthouden van liefde en aandacht

Angst

Bang zijn voor iets of iemand, dat herken je vast in je leven, vanaf je kindertijd. Maar… leerde je ooit op een zinnige manier om te gaan met angst? Leerde je ooit over het mechanisme van angst en hoe het direct verbonden is met je gedachten. Toch hoort angst bij het leven. Angst is een emotie met een verlammend en dissociërend effect. Angst kan je onnodig onzeker en besluiteloos maken, en in verwarring brengen. Die reacties maken dat je je onvrij gaat voelen en bang om te doen waar je hart werkelijk naar verlangt.

Van inhouden naar laten stromen

Woede en angst, kunnen ingehouden worden door ze vastzetten in onze spieren (zie ok bio-energetica). Bij het inhouden en niet uiten speelt de Psoas spier een belangrijke rol. Het is ook namelijk de spier die ons aanzet tot vechten, vluchten of bevriezen. Het kan een traumatisch voorval zijn geweest, of een langdurige stressvolle situaties, dat deze spier laat aanspannen. Een heel menselijke en natuurlijke reactie. Maar als deze spier zich niet op een natuurlijke wijze weer kan ontspannen kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Psoas release

De psoas gelegen in de diepte van de buik, de kern van ons fysieke lichaam, beïnvloedt de psoasspier veel aspecten van ons welzijn. De psoas is van essentieel belang voor je gevoel van balans en centering, voor beweging en coördinatie, en voor lichaamshouding en gewrichtsrotatie.

Het functioneert ook als een uiterst sensitieve radar/spiegel voor onze diepste gevoelens, emoties en impressies. De plek die verteld vertelt wat er leeft in de ‘onderstroom‘. Dit is het gebied waar angsten, gekwetstheid en trauma’s ingekapseld liggen. De psoas is een belangrijke spier omdat deze spier ,als enige, benen en rug direct met elkaar verbind. De spier komt als eerste in actie bij een vecht-, vries- of vluchtreactie. Daarmee is de spier een vangnet voor veel vastgehouden stress.

Werkwijze

Met ademhaling, lichaamsgerichte -technieken kan de psoas aangezet worden om zich ontladen. En dat zal zich vertalen in meer rust ervaren en je komt meer in contact te staan met op een ‘gezonde’ manier uiten van emoties.

Ik ben in het bezit van een KTNO – accreditatie Psoas release