vergeving

Mijn angst zal ik onder ogen zien, tot me door laten dringen. Het is de angst voor de angst die me vasthoudt in de angst. Mijn behoefte aan controle, het plannen maken moet die angst bestrijden, maar zo het lukt me niet. Controle en plannen zijn immers het gevolg van mijn gehechtheid aan mijn verleden.

Ik zal handelen (en plannen maken) vanuit vrede, niet vanuit het verlangen om het verleden te verbeteren, niet van uit angst. Een uiterst waardevol middel daarbij is vergeving, mildheid ten opzichte van mezelf.

Vergeving is de hoop op een beter verleden opgeven. Mezelf vergeven is een andere uitdrukking met een diepere betekenis in plaats van accepteren dat het is zoals het is. Mezelf vergeven dat ik mezelf in de steek heb gelaten, mezelf niet serieus hebt genomen en de “les” niet hebt willen trekken uit het verleden.

Mezelf vergeven dat ik mezelf niet hebt gewaardeerd en mezelf steeds met anderen heb vergeleken, mezelf en anderen heb veroordeeld, van buiten naar binnen heb geleefd in plaats van binnen uit. Ik zal aardig en mild zijn voor mezelf.

Niemand anders kan mijn leven in orde maken of mij vreugde geven als ik die niet kan voelen in mijn eigen hart. Ik bouw op wat ik heb en niet op wat ik mis. Ik houd op slachtoffer te spelen, ik laat mijn dromer wakker worden. Ik vertrouw op mijn dromer, op mijn innerlijke stem. Mijn innerlijke stem is wie wie ik ben en wie ik wil zijn.

Voetnoot

Vergeven is niet hetzelfde als doen dat er niks gebeurd is, zand erover. De ander blijft altijd verantwoordelijk voor de daden die hij/zij gepleegd heeft. Vergeven betekent ook niet dat ik me verzoen met de ander. Ik kan de ander vergeven en dat betekent nog niet dat we weer vrienden zijn. Je hebt daarin een vrije keuze. Vergeven betekent ook niet dat ik de ander weer vertrouw. Om een relatie weer op te bouwen zal de ander in zijn/haar daden moeten laten zien wat het waard is voordat je de ander weer volledig kunt vertrouwen. En soms is dat geen optie en dien je jezelf te beschermen tegen teleurstellingen. Vergeven betekent ik zet mijzelf vrij de ander is mij niets meer schuldig.