Dat hardlopen weldadig werkt, is voor de meeste lopers geen geheim. Euforisch, ontspannen en gefocust voelen ze zich na hun work-out. Uit onderzoek bij zowel muizen als mensen blijkt dan ook dat rennen onder meer het geheugen en reactievermogen stimuleert en de kans op dementie verkleint.

Hardlopen gaat dus over veel meer dan alleen gezond blijven en fit zijn. Het is ook het oefenen van je hersenspieren, je mentale kracht en flexibiliteit.

Maar wat kan het soms een choas in je hoofd zijn tijdens het lopen. En ongemerkt lijkt het zich op te lossen in het ritme van de stappen die je maakt. Door meer zicht te krijgen en bewust met deze wetenschap om te gaan kun je meer rust en rendement halen.

Contemplatief lopen is het nieuwe hardlopen

Contemplatief betekent beschouwend terugkijken op de afgelopen periode. Het is een effectieve manier om structuur aan te brengen in de chaos en van hardlopen jouw rustmoment te maken.

brein en benen een gelukkig huwelijk

3-tips

1) Vooral buiten

Doe dit vooral buiten! De natuur versterkt namelijk het positieve effect van hardlopen. Als je buiten bent realiseer je je dat het leven meer is dan je problemen! Alles wat je buiten ziet, ruikt en hoort maakt je ervan bewust dat je leeft. Het maakt je actief in het heden en niet alleen een passieve toeschouwer.

2) Ademhaling

Wees je, terwijl je rent, bewust van je ademhaling. Stel jezelf voor hoe je energie en positieve dingen inademt, en stress en irritatie uitademt. Laat op je uitademing alles wat je dwars zit los.

3) Waar denk je aan in drie stappen

Tijdens het hardlopen kunnen allerlei gedachten door je hoofd schieten. Onderstaand schema kan je helpen om daar ordening in aan te brengen.

  • Kijk allereerst naar waar je dankbaar voor bent geweest. Waar heb je vreugde, kracht, openheid, vertrouwen, verbondenheid ervaren? Ook al zijn het kleine schijnbare onbelangrijke dingen of onverwachte gebeurtenissen. Laat deze ervaringen opnieuw rustig aan je innerlijke oog of oor komen, proef ze als-ware opnieuw.
  • Misschien waren er wel moeilijke ogenblikken, ervaringen met een onaangename pijnlijke of bittere nasmaak. Kijk hierbij naar wat jou aandeel is geweest en wat je, nu je er op terugkijkt wellicht anders had kunnen doen. En misschien wil je iemand vergeven.
  • Kijk vervolgens naar de de komende tijd, wat heeft jou bijzondere aandacht, waar wil je aan werken? En wie of wat heb je nodig om hierin stappen te kunnen maken.

Voor wie meer wil weten

In maart start een beginnersgroep waarbij je in 4 lessen/trainingen een verdieping krijgt in het effectief je hoofd leeg lopen. Wie kan hieraan meedoen? iedereen die ongeveer een afstand van 5 KM kan lopen, we zullen dit doen in een rustig tempo. Nieuwe data 2022 volgen binnenkort